Kategorier
Ved

Planera årskonsumtionen av ved i Stockholm

Att njuta av en braskamin när regnet öser ner utanför brukar många tycka är mysigt. För att ha ved året om i Stockholm gäller det att planera sin konsumtion.

Tänk ett spöregn utomhus. Det fullkomligt vräker ner och väderprognosen säger att det ska regna hela dagen. Då vill man krypa upp i fåtöljen framför brasan i sällskap med något gott att dricka och något att läsa. Är det på senhösten så är förhoppningsvis vedförrådet välfyllt. Är det framåt våren börjar det sina i förrådet. Därför är det bra att planera i förväg när det handlar om ved.

Visst finns det ibland begränsningar om hur mycket ved man kan förvara. Har man ont om förvaring så är det svårt att bygga upp ett vedförråd. Det bästa är dock om man har möjlighet att ha ett litet vedförråd. Då kan man planera lite som man planerar sitt sparkonto. Hellre att man köper lite mer än beräknad åtgång inför varje säsong än för lite.

Skaffa en buffert av ved

Med en kall vinter vill man kanske elda mer så det bör finnas en buffert i förrådet. Hur mycket ved man gör av med är också olika. Det beror ju givetvis på vilken eldning man har. Ska man elda för att det är mysigt eller för att värma huset? Dessutom betyder det mer än många tror vilken typ av ved man använder.

Björk brinner snabbt och fort medan fur knastrar mer men brinner långsammare. För att bygga upp ett vedförråd av rätt vedsorter kan man planera lite när man ska handla ved. Tipset är att prata med försäljaren som säljer ved i Stockholm. De vet vilken ved det ska vara för en optimal brasa. Sedan gäller det att köpa in ett förråd av ved i god tid. Då har man ved när regnet öser ner eller kylan sätter in.