Kategorier
Ved

Perfekt ved för din pizzaugn i Stockholm

Visste du att det spelar roll vilken typ av ved som du använder för din pizzaugn? Hitta rätt ved och servera grannarna den godaste pizzan i Stockholm.

Det är inte så dumt med hemlagad pizza. Nog för att det är gott med hemlagad pizza som tillagats i den dyra ugnen i köket, men det är något helt annat att äta pizza gjord från grunden, som sedan tillagas i en pizzaugn. Mat blir ett konstverk när man har de rätta teknikerna och rätta ingredienserna. Visste du att rätt pizzaugnsved är en god smaksättare? Ja, du läste rätt. Olika ved smakar olika.

När ni letar ved Stockholm så är det bra att först veta vilken sort ni letar efter. Här kommer därför information om bra och dåliga material att använda i pizzaugnen. Det första tipset är att inte elda med brädor som är målade, lackade eller tryckimpregnerade sedan tidigare. Det är också bra om träet är torrt och inte innehåller allt för mycket koda. Barrträd är ett exempel på träslag som inte lämpar sig för pizzaugnar.

Du behöver ved som brinner länge

En annan anledning till att barrträd är ett träslag som inte lämpar sig som ved till en pizzaugn är att barrträd brinner snabbt. Bok- och ekträ brinner däremot långsamt, och ger pizzan en chans att verkligen hinna gotta sig i rätt temperatur. De bidrar också med en god och rökig smak, som genomsyrar pizzadegen och ger den en otroligt härlig karaktär. Ask eller björk är också godkända träslag av pizzaugnsentusiasterna.

Den bästa temperaturen är 300 grader, och det är därför som det är bra att använda sig av ved som brinner med stabil temperatur länge. Då hinner du med att baka pizzor till hela familjen. Det är ju inte så roligt att skryta med en pizzaugn om man bara lyckats tillaga en liten bra pizza som alla måste dela på. Gör rätt, slå till stort och njut av er pizzaugn med god ved.