Kategorier
Inredning

Mattor ger ditt boende en speciell karaktär

Mattor har använts i alla kulturer genom århundraden för att ge ett varmt intryck eller försköna boendet. Mattor används även för att hålla kylan borta.

Det finns väl knappt ett hem som inte har en matta att visa upp. Om det inte ligger en i varje rum så brukar det i alla fall finnas en i badrummet. Mattor har så otroligt många olika funktioner. De finns i alla slags miljöer och är ett forum för all slags design. De upphör aldrig att förundra med alla sina upptänkliga mönster.

När det gäller mönster kan man hålla på i all evighet innan man hittar den man vill ha. Det stoppar dock inte med alla mönster. På toppen av allt detta kan man dessutom skifta material i det oändliga. Begränsningarna är mer eller mindre knappt märkbara för en skapande person. Att kombinera mönster, färger och material gör det roligt att arbeta med design av mattor som specialitet.

Mattor kan ha en kulturell ställning när det gäller inredning

I en del länder har mattor en särskild betydelse. Beroende på vilken slags matta en person lagt på golvet är det möjligt att man kan få en uppfattning om vem det är som står där framför en. Tillsammans med vilket material mattorna är gjorda av kan man förstå vilken ställning personen har och vad den har för smak. Att lägga på en matta av billigt material skulle därför inte falla en del människor in.

I andra traditioner och kulturer kan det vara helt annorlunda. En enkel matta, typ en trasmatta, kan fungera mycket väl både i välbärgade hem liksom i de allra fattigaste. Troligtvis ligger en liten trasmatta på ett av golven på grund av olika anledningar. I ett fall kan det vara för att hålla kylan utanför huset och i det andra kan det vara ett pittoreskt inslag som lyfter inredningen till nya höjder.

Mattor är det få som vill vara utan

Det är nog ingen som är villig att ta bort sina mattor utan att det finns en synnerligen god anledning till det. Är det kallt på golvet kan en matta göra att det är skönare att gå inomhus. Är det en vacker matta kan den fungera som en liten inredningsdetalj. En matta kan vara både praktisk och vacker på samma gång. Men det finns också en del material som helt enkelt inte går att rengöra.

En trend kan förvandla det enklaste till en sällsynt eftertraktad inredningsdetalj. Det kan gälla mattor som inte går att tvätta till exempel. När trenden går över till att vara helt och hållet i hantverkets tecken kan det bli populärt att virka eller väva sin egen matta att lägga på golvet. Det kan göras i material som bomull och ull. Ibland gäller det även trasmattor.

Mattor väljer man med omsorg

För att du ska hitta en matta som du verkligen känner dig nöjd med ska du ta dig en funderare på om du gillar det som är trendigt eller om du tycker bättre om en matta som är stilren och aldrig går ur tiden. Utifrån det kan du ta dig en sväng till en affär där mattor finns till försäljning.

Det är lättare att få en uppfattning om hur mattan skulle kunna passa på ditt eget golv om du ser den i verkligheten. Kan du inte ta dig till en affär där de säljer mattor kan du enkelt beställa en över internet. Skulle den mot förmodan inte passa in i ditt hem på det sätt du tänkt dig går det alltid att skicka tillbaka den. Det är dock lite otympligt om du har beställt en stor matta.