Kategorier
Golv

Fiskbensparkett – ett tidlöst golv 

En fiskbensparkett tröttnar man inte på i första taget. Faktum är att fiskbensparkett passar lika bra i nybyggda hus som i äldre från förra sekelskiftet. 

Fiskbensparkett är ett klassiskt golv som har funnits i över hundra år. Från början lades det endast i välbärgade hem. Men när industrialismen fick fart utvecklades även tillverkningen av fiskbensparkett och golvläggningstekniken. På så vis hittade det vackra golvet även in i medelklasshem. Det speciella mönstret är tidlöst och passar därför bra även i hus av mer modern arkitektur.

Förutom att en fiskbensparkett är vacker upplevs den även som skön att gå och stå på. Därför bidrar det också till att höja värdet på bostaden. Golvet kostar lite mer än andra golv men det är hållbart och har en väldigt lång livslängd. Slipar man och renoverar sin parkett när det behövs kan golvet hålla i hundra år. 

I vilka rum passar en fiskbensparkett

En fiskbensparkett kan man i stort sett ha i alla rum förutom badrummet. Det är därför inte ovanligt att man i nya hus genomgående lägger fiskbensparkett. Förutom att golvet är snyggt skapar det en fin helhet och binder ihop rummen. Golvets ytbehandling måste dock anpassas efter rummet. Ytbehandlingen är till för att skydda golvet mot slitage och fukt.

Vill man lägga en fiskbensparkett i exempelvis ett kök ska man inte välja en oljad parkett eftersom golvet då kommer att bli fläckigt så fort man spiller på det. I stället ska man välja en vaxad eller lackad parkett som kan stå emot väta och spill. Både vax och lack finns i både matt och blank finish. 

Viktigt att tänka på när man ska lägga fiskbensparkett

 Det man ska tänka på när man väljer parkettgolv är att anpassa stavarnas storlek efter rummet. Ett mindre rum ska ha mindre stavar medan det motsatt gäller för större rum. 

Att själv lägga fiskbensparkett är inget man ska ge sig på. I stället ska man anlita en golvläggare som är specialiserad på att lägga trägolv.

Det bästa är att välja en firma som både säljer och lägger fiskbensparkett. Företaget får gärna ha ett lite större utbud av olika parkettgolv eftersom det då blir enklare att hitta ett golv som passar perfekt. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget på själva golvläggningen, vilket gör att man får ner priset en hel del.